Vondst: Urnen en schaal

Vondst: Urnen en schaal

  • Datering: tussen 600 en 100 jaar voor Chr.
  • Gevonden: 2011, werkvak 2

In 2011 vonden archeologen twee urnen met daarin de gecremeerde resten van vroegere bewoners van het gebied. De vondst was extra bijzonder, omdat een van de urnen was afgedekt met een schaal.

In een emmer

Archeologen hadden de vondsten voorzichtig in een emmer gelegd en het zo bij atelier Restaura in Haelen aangeleverd. Daar boog Har Heijmans (66) zich over de urnen en de schaal. Als eerste liet hij röntgenfoto’s van de objecten maken, om te zien of er soms grafgiften in zaten. Dat bleek niet het geval. Daarna kon het leeghalen van de urnen en de restauratie beginnen.

Inhoud eruit spatelen

Eerst verwijderde Har Heijmans heel voorzichtig de grond en klei aan de buitenkant. Na de buitenkant was de binnenkant aan de beurt. Heijmans lepelde de inhoud laagje voor laagje met een houten spatel uit de potten. Dit gebeurt heel voorzichtig om te kunnen zien hoe de asresten en eventueel ander materiaal in de urn zijn gelegd.

Menselijke resten

De inhoud van de urnen ging naar andere bureaus om onder andere de menselijke resten en plantenresten te onderzoeken.

Puzzelen

Het aardewerk was zacht en bros. Om de wanden weer voldoende stevig te maken, impregneerde Heijmans zowel de binnen- als buitenzijde met speciale lijm. Losse delen werden aan elkaar gepuzzeld en ontbrekende delen aangevuld, totdat de urnen en de schaal weer min of meer compleet waren.

Geduldwerkje

De restauratie van dit soort vondsten is een geduldwerkje. Afhankelijk van de conditie van de objecten kan de restauratie van een urn zomaar een week duren. Elke pot, urn of schaal is handgemaakt en dus uniek; dat maakt elk object waardevol. Na de restauratie gingen de urnen en de schaal naar het provinciaal depot in Maastricht, vanwaar ze kunnen worden geleend voor bijvoorbeeld een tentoonstelling. De gerestaureerde objecten zijn nu tijdelijk te zien in het gemeentehuis van Bergen.

Verschillende urnen en schalen