Vergrote Voorhaven

De bestaande Voorhaven wordt vergroot en verdiept. Zo ontstaat een grote, weidse waterplas die bijdraagt aan de bescherming tegen hoogwater en die bovendien geschikt is voor watersport. Voor de vergrote voorhaven worden vanaf 2018 gronden bij Aijen en Elsteren tussen de Maas en de huidige Voorhaven afgegraven. Het gebied zal qua uitstraling echt bij het Maasdal blijven horen. Bij hoogwater stroomt het water de Voorhaven in en bij laagwater stroomt het er weer uit.

Waterpoort en nieuwe jachthaven

De Voorhaven blijft een min of meer open gebied. Aan de glooiende oevers is ruimte voor horeca, enkele watervilla’s of andere bijzondere beeldbepalende recreatieve bebouwing.

De rustige recreant

Waar het Leukermeer vooral bedoeld is voor intensieve waterrecreatie, is de Voorhaven geschikt voor de rustige recreant die wil genieten van een dagje strand, toervaren, zeilen, kanoën of vissen. Voor wandelaars komt er een netwerk van wandelpaden langs de oevers, met verbindingen richting Aijen en Well. De oostelijke oever is straks bereikbaar via toegangswegen vanaf de Kampweg. Er komt beperkte parkeergelegenheid.